SM-Guld!

Carolina Wikström, LK Roslagen, svensk mästarinna 2020
Carolina Wikström, LK Roslagen, svensk mästarinna 2020

Svensk mästarinna i maratonlöpning 2020

Carolina Wikström tog sitt och Löparklubben Roslagens första SM-guld  när svenska mästerskapet i maratonlöpning avgjordes under lördagen i Stockholm.

I helgen avgjordes maraton-SM på en sexvarvsbana på norra Djurgården i Stockholm och med en lysande avslutning säkrade LK Roslagens Carolina Wikström sitt och LK Roslagens första SM-guld. Det kom att handla om två tjejer ute på de sex varven när titelförsvararen och trefaldiga mästarinnan Mikaela Arfwedson, Spårvägens FK, direkt tog ledningen och bara fick med sig LK Roslagens Carolina Wikström i rygg i kilometer efter kilometer. Duon höll ca 3.40-fart/km i 3 mil och passerade halva sträckan på 1.17.39.

Ordentlig fartökning av Carolina

Carolina skruvade upp farten på det femte och näst sista 6.6 km-varvet som hon avverkade på 24.02, vilket var 50 sekunder snabbare än det föregående. Ut på sista varvet efter 35,4 km hade Carolina 2.09.56 och var då 1.48 före Mikaela. Vinstmarginalen blev till slut fyra och en halv minut till Mikaela på andraplatsen och nästan tretton minuter till trean Louise Wiker, Hässelby SK. Med sina 2.33.59 var Carolina bara tio sekunder från det personliga rekord hon satte i Frankfurt för elva månader sedan. Hon sprang andra halvan hela 1.19 snabbare än den första (1.17.39+1.16.20)

- Fantastiskt att vinna SM-guld! Mikaela ville ha fart medan jag enbart sprang för placeringen så det var bara att lägga sig bakom, kommenterade Carolina Wikström från LK Roslagen sedan hon tagit sin första SM-medalj.

OS 2021 är målet
Carolina Wikström, som fyllde 27 år dagen före SM-maran och guldet, är motionären som gjorde debut vid Stockholm Marathon 2018 med tiden 3.11. Året därpå förbättrade hon sitt personliga rekord på halvmaraton med nästan sex minuter till 1.15.49 och i oktober 2019 i Frankfurt chockade hon med 2.33.49 på maraton vilket placerar henne som nia genom tiderna i Sverige.

Carolina följde upp med 1.11.44 på halvmaraton i februari i år – femma genom tiderna – innan hon i juni utexaminerades som läkare i Uppsala. Hon jobbar sen dess heltid i Gävle. Carolina har utvecklats mycket under coach Christian Mundts ledning och målet inför 2021 är att kvalificera sig för maratonloppet i OS.

- Carolina ville att loppet skulle slita så lite som möjligt med tanke på kommande lopp i höst och lät därför Mikaela diktera tempot. Det var ett bra formbesked att hon med bara 2-3 veckors maratonträning kunde springa så nära sitt personliga rekord trots den kuperade banan.

Resultat SM Maraton, Stockholm 5 september 2020 Kvinnor
1) Carolina Wikström, LK Roslagen 2.33.59
2) Mikaela Arfwedson, Spårvägens FK 2.38.28
3) Louise Wiker, Hässelby SK 2.46.51

Fritjof på 16:e plats
Fritjof Fagerlund var nöjd med sin 16:e plats bland herrarna vid SM i maraton. Männen sprang ett par timmar före damerna och Fritjof, som tyckte det var en tuff och blåsig bana, fick tiden 2.32.02.

/Hans Davidsson

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter