Fritjofs guldlopp i Sydafrika

Fritjof Fagerlund kom tia och var näst bäste europé i världens största ultralopp Comrades Marathon i Sydafrika, där de tio främsta vinner en medalj i rent guld.

I söndags, den 4 juni, gjorde Löparklubben Roslagens ultralöpare Fritjof Fagerlund en strålande insats i Durban nere i Sydafrika.

Comrades Marathon är världens äldsta och största ultralopp med över 20 000 deltagare. Loppet har längd på hela 86,7 km på en väg som går från Durban vid havet till Pietermaritzburg 600 meter över havet.

Fritjof Fagerlund gör kanske sin bästa insats som ultralöpare då han i det stora startfältet blir tia (10:a) och därmed näst bäste europé med tiden 5 timmar 49 minuter och 54 sekunder, endast 13 sekunder från bäste europé som var Steve Way från Storbritannien. Dessa två var de enda icke-afrikanerna bland topp tio. Segrade gjorde sydafrikanen Bongmusa Mthembu med tiden 5.35.34.

Fritjof Fagerlund som för en dryg månad sedan satte nytt personbästa med 3½ minut på maraton och fick tiden 2.28.09 vid Wien marathon, hade stora förhoppningar inför Comrades Marathon efter loppet i Wien.

Fritjofs egen kommentar:

"Guldmedalj på Comrades! Jag tror att jag lyckades disponera krafterna helt rätt igår på loppet - jag gick ut lagom hårt för att få ut det mesta och vara rejält trött på slutet men kunde ändå hålla bra fart hela vägen in och passera många löpare. En medalj av äkta guld får man alltså om man kommer topp 10 - och det var ju precis 10a jag blev. Jagade Steve Way på slutet och tog sakta in på honom men var jätteglad med att komma in just bakom och få varsitt guld. Stort grattis till Steve också! Topp 10 och guld är otroligt stort i Comrades så jag är förstås jättenöjd med detta!"

Vill du läsa mer om Fritjofs lopp kan du göra det i Anders Szalkais intervju för Runner's World.
 
Ekebyloppet i Uppsala på nationaldagen

Natonaldagen firades i Uppsala med Ekebyloppet med OK Linné som arrangör.
Åter igen var Malin Besson, LK Roslagen framgångsrik då hon tog sin tredje seger då hon vann damloppet över 10 km med tiden 41.13 och på halva sträckan dvs 5km kom Frida Sjöberg tvåa med tiden 20.36 och Ulf Johnsson var femma i herrklassen på 5 km med tiden 19.39.

/Hans Davidsson

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter