Alexander Åsberg den stora överraskningen vid terräng-DM

2019-10-05

Efter en regnig natt som till och med hade inslag av snö bröt solen fram över Rimbo när Löparklubben Roslagens första DM-arrangemang, Upplands-DM i terränglöpning skulle genomföras i lördags vid Rimbo SOK:s elljusspår.

Åskådarna fick se herrklassen avgöras i en spurtstrid mellan de båda Upsala IF-löparna Jonatan Alvaeus och Björn Seifert som slutade med en knapp halvsekunds fördel till Jonatan. På damsidan visade 14-åriga Lowa Branth från Gottsunda IF stor stil genom att ta guld både i sin klass F15 samt i damklassen där Ida Tryggveson, Upsala IF, blev tvåa.

Senast det arrangerades DM i terräng i Rimbo var 1982 och den gången vann Per Johansson/Åsberg klassen Pojkar 14 år. 2019 års upplaga såg Per Åsberg vinna igen helt överlägset, denna gång i klassen M50, men den stora överraskningen i årets tävling var hans 19-åriga son Alexander Åsberg som i sin första DM-tävling tog guld i Pojkar 19 samt brons i seniorklassen. Dessutom vann Alexander silver i lagtävlingen för Män seniorer tillsammans med Tomas Jennerstål , segrare i M45 och totalfyra och Alexanders pappa Per som ju vann M50 och blev sjua totalt. Victor Karell överraskade också genom att vinna Pojkar 17 före ett antal FIG- (Friidrottsgymnasiet) elever från Upsala IF. David Hedrén vann sitt första UDM-guld då han segrade i Pojkar 13 och LK Roslagens äldsta guldmedaljör blev Roland Jansson i M 65.

De främsta damerna från Löparklubben Roslagen var veteranlöparna där Maria Sundberg var tvåa i K40 medan Marianne Smedmark blev distriktsmästare i K45 och Helena Mägi i K35. Tjejerna tog också silver i lagtävlingen för Kvinnor seniorer.

Arrangörsmässigt var det en framgångsrik samverkan mellan Rimbo SOK och Löparklubben Roslagen och vi hoppas att kunna vara arrangörer för tävlingen fler gånger under kommande år.

/Hans Davidsson

Samtliga resultat återfinns på terräng-DM:s egen sida här på webbplatsen.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter