Vilken bra debut Löparklubben Roslagen gjorde vid världens största gatustafett Holmenkollstafetten på Oslos gator under lördagen.

Löparklubben Roslagen åkte med abonnerad buss i fredags för att deltaga vid världens största gatustafett  Holmenkollstafetten i Oslo. Vi stannade vid gränsen på den svenska sidan och övernattade i Töcksfors, där det lilla samhället har på några år fått två stora köpcentra främst för norrmännen. På lördagen fortsatte vi ca 10 mil till Oslo och lyckades ta oss fram till huvudarenan BISLET för att hitta en parkering för bussen, men det var inte lätt då man stängt av alla gator från Bislet men vi var ute i så god tid så vi fick specialtillstånd att stå i närheten av arenan.

När vi väl var inne på Bislet stadion kom nästa stora utmaning att få ut alla 15 deltagarna  till sina sträckor vilket är lika stort äventyr som att komma runt med hela laget i Holmenkollstafetten.

Första start var 14.oo för kvinnor elitklassen och våran klass Men Senior startade 14.30 och sedan startade olika startgrupper fram till 20.oo då sista lag beräknades gå i mål. I årets stafett tog sig hela 3 097 lag i mål dvs att det var hela 46 455 löpare som sprang Holmenkollstafetten och bland alla dess 3 097 kom Löparklubben Roslagens totalplacering att bli 74:e laget i mål och i vår egen klass Men Seniorer kom LK Roslagen vi på en hedrande 23:e plats i vår debut !

Hur gick det på sträckorna ?
Första sträckan sprang  f d sprintern André Mohalland, som gjorde en kanonsträcka där han var med i tätklungan från början men sedan fick han ett slag mot ögonen så glasögonen gick sönder, varför han tappade kontakten med täten, men André kämpade sig tillbaks till täten som han hade efter 800 meter men fick avsluta med mjölksyra och en 7:e plats på start sträckans 1200 meter på Bislet.  Andra sträckans 1130 meter  som är den första jobbiga sträckan upp mot Holmenkollen fick Jörgen Lindh med kort varsel hoppa in på då Martin Hammar var sjuk. Halvvägs på sträckan kände Jörgen av mjölksyra varför han halkade ner till ca 30:e plats. Den tredje etappen som är Wolfs  gate där ”Du pröver desperat å retta opp dina kollegors arbete” där sträckan är på 600 meter hade Ulf Johnson fått uppdraget att jaga in lagen men även han hade problem i slutet men fick ändå en så fin tid som 2.57 min/km.  Den fjärde etappens Berg og dal där  ”Du taklar livets oppturer og nedturer med behersket puls” som var en av dom längre på 1 910 meter sprang vår danske orienterare Rasmus Möller Jess  som också fick känna på mjölksyran på slutet. Den Den femte etappen ”under trikken” sprang en av våra Moderna Femkampare Daniel Steinbock som hade en 1 260 m lång sträcka på väg upp till Holmenkollen, Daniel tog en 17:e plats på etappen. Vi inom Löparklubben Roslagen har ett stort samarbete med Moderna femkamparna där landslags-ledaren och en gång i tiden OS-silver medaljören Svante Rasmuson är ledarresurs även för oss och han har två söner som springer ett par sträckor… Vi har nu kommit till den sjätte etappen ”Lille Besserud” Du er opptatt av karrierestigen, og unngår derfor det mest kritiske arbeidet – altså neste etappe” Den här etappen har nästa Modern Femkampare hand om och dessutom gör han debut för LK Roslagen och det är unga Axel Strömsöe som på denna tuffa etapp springer Axel in på en fin 11:e plats på etappen.  Nu har vi kommit till 7:e etappen ”klatreetappen” som är den tuffaste etappen som är på hela 1 790 meter och när man tror att nu är man framme kommer ytterligare en stigning och den etappen fick orienteraren Liutas Bilevicius ta hand om och det var ingen ”skön känsla” sa han. Nu har vi nått toppen och nu ska vi tillbaks till Bislet och först kommer 8:e etappen Utforetappen ”Du tåler stress, og svikter  ikke i knäna selv på trevle dager” Den här sträckan kallas ”Hissen” där det börjar med att man måste släppa loss de första 1500 metrarna av sträckans 1 810 meter. På den här sträckan springer Tomas Jennerstål som får en kilometertid av fina 2.30 min /km och han placerar sig fin 7:a på etappen. Den 9:e etappen ”Gressbanen” tar Jonathan Engberg hand om och det är en snabbsträcka där han 2.58 min /km. Nu har vi kommit till den längsta sträckan den 10:e etappen ”Den lange” som är 2 840 meter och det blir en sprintsträcka för vår Ultra löpare Fritjof Fagerlund som har 3.08 min / km.

Vår yngste löpare får bästa sträcktid  !
Vi är nu framme vid den 11:e etappen Parken ”Du er en sosial person, og legger gjerne ut en selfie mens du löper”   På den här sträckan springer vår yngsta löpare 15-åriga Jakob Rasmuson den 1 530 meter långa sträckan och han får vår bästa sträckplacering då han blir fin etappsexa med 2.59 min /km.
Nu är vi framme vid 12:e etappen ”Sprinteretappen” och den etappen är 370 meter med Johan Olsson som tyckte den tog slut för snabbt. Och då går vi över till 13:e etappen ”Gyldenlöves gate” som är 1 080 meter och där springer vår andre orienterare  Joel Wahlqvist som känner sig nöjd med sin insats. Nu är vi snart framme vid  målet när vi kommer till 14:e etappen Sjarmören ”Du er pen på håret og tar ikke ettnei for ett nei” och då tar Björn Johansson över stafettpinnen för att springa 720 meter mot Bislet och han får en snittid på 2.52 km/min och Björn växlar över till Ludvig Rasmuson som tar över den 15:e etappen den ”Siste etappe” som är 500 meter med avslutning på Bislet och då tar Ludvig två lag i spurten och vi blir 23:a i vår klass Men Seniorer och totalt 74:e plats av dom 3 079 lag som går i mål.
/Hans Davidsson

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter