Senaste nytt

2020 > 10

Edvin med bronspengen
Edvin med bronspengen

Debutanten Edvin Nilsson i 16-årsklassen och våra veteranlöpare var det stora glädjeämnet vid terräng-SM i Vällingby.

Årets svenska mästerskap i terränglöpning avgjordes i ett regnigt och lite kylslaget väder på Grimstafältet i Vällingby med Hässelby SK som arrangör. Löparklubben Roslagen hade en så stor trupp som 18 anmälda med, de flesta i veteranklasserna.

Den främsta prestationen av roslagslöparna gjordes dock i 16-årsklassen av Edvin Nilsson, som själv hade anmält sig till mästerskapet och samtidigt sökt medlemskap i LK Roslagen. Edvin visade ingen respekt för konkurrenterna i de bägge klasserna pojkar 16- respektive 17 år som startade samtidigt. Han öppnade runt 15:e plats efter första kilometern, låg vid varvningen efter två km på tionde plats och därefter avancerade han i fältet. De sista 500 metrarna spurtande Edvin starkt och blev till slut 6:a i mål och trea i P16. I sin klubbdebut tar Edvin Nilsson alltså bronsmedaljen vid ungdoms-SM. Grattis Edvin!

Innan Edvins genombrott hade både kvinnliga och manliga veteranerna tävlat med framgång. Carola Eriksson blev trea och tog bronset individuellt i K 35 och var också en i laget som tog silver för Kvinnor 35+ tillsammans med K 40-tjejerna Inga Kazlauskaite och Rebecca Lindberg. Studenternas FK tog lagguldet och Spårvägens FK åkte hem med bronsmedaljerna.

Det var svårt att räkna lagtider i år; normalt startar klasserna samtidigt men då arrangemanget var Corona-anpassat med högst 50 löpare i varje heat blev det tre heat med ett par klasser i varje bland de manliga veteranerna. Det var nästan 20 lag som deltog i Män 35+ och LK Roslagen hade en hård kamp med Vallentuna FK om 5:e plats. Efter två heat och halva sträckan (4 km) av det sista heatet, där vi hade våra M45 grabbar, låg LK Roslagens lag 6:a. Per Jemth hade hängt med en bit bakom täten men började tröttna något där. Då avancerade istället Tomas Jennerstål i fältet och kunde till slut försvara sin 4:e plats från fjolårets tävling. Per slutade 7:a i klassen. Tommy Lindberg som gjorde ett starkt lopp i M 50 och tog 7:e plats i den klassen ingick också i laget som till slut slog Vallentuna FK med 20 sekunder och blev femma.

/Hans Davidsson

RESULTAT – Löparklubben Roslagen vid Terräng-SM 2020

K - 4 km:
36) Alexandra Anneklev Fahlström-90 16.35

K 35 - 8 km:
3) Carola Eriksson-81 35.02

K 40 - 8 km:
9) Inga Kazlauskaite-77 35.54
10) Rebecca Lindberg-79 36.24

K 45 - 8 km:
6) Louise Johansson-75 37.10

P 16 - 4 km:
1) Jonathan Gran, Mölndals AIK 12.49
2) Gabriel Claesson, Hallby SOK 13.13

3) Edwin Nilsson, LK Roslagen 13.17

M 22 - 8 km:
29) Rasmus Möller Jess-98 29.21

M 40 - 8 km:
9) Anders Herrmann-76 31.21
13) Joakim Pihlstrand-Trulp 34.42

M 45 - 8 km:
4) Tomas Jennerstål-74 29.34
7) Per Jemth-71 30.01
20) Liutaras Bilevicius-75 32.57

M 50 - 8 km:
7) Tommy Lindberg-69 31.08
17) Anders Hjertén-67 33.09
18) Jörgen Lindh-69 33.26

I helgen avgjordes världsmästerskapet i halvmaraton i polska Gdynia. LK Roslagens Carolina Wikström var en av damerna på plats och representerade Sverige med bravur när hon slog nytt Upplands- och Roslagsrekord på distansen.

Vid VM-loppet gick svenskorna ut tufft i det blåsiga vädret och efter 5 km låg man ihop med en tid på 16.45. Vid passering av en mil passerar Charlotta Fougberg på 33.29 medan Carolina bara är två sekunder efter med tiden 33.31 och andra 5 km-tiden följaktligen på 16.46. Därefter avancerar Fougberg i fältet medan Carolinas tempo sjunker något. Nästa 5 km tid hamnar på 17.11 och fjärde 5 km-passeringen fram till 20 km är på 17.19.

I mål har Carolina Wikström tiden 1.11.31 vilket är ett nytt Roslags- och Upplandsrekord, 13 sekunder under hennes tidigare personliga rekord, och resulterade i en 37:e plats i loppet. Charlotta Fougberg kom på 18:e plats och blev bästa svenska på 1.10.19. Sveriges tredje tjej var Hanna Lindholm som kom in på 43:e plats med tiden 1.11.47 och i lagtävlingen hade dessa tre tjejer tillsammans 3.33.37 vilket gav en 8:e plats och en 4:e plats i Europa.

Kommande helg 24-25 oktober avslutas terrängsäsongen med SM i terränglöpning på Grimstafältet i Vällingby. Löparklubben Roslagen har arton anmälda deltagare med lag i båda veteranklasserna för män och kvinnor.

/Hans Davidsson

Alexander i ett tidigare lopp. Foto: Privat
Alexander i ett tidigare lopp. Foto: Privat

Alexander Åsberg vann en hård junioruppgörelse vid Slottsmilen vid Rånäs slott och tog därmed hem gulden i både seniorklassen och M22 i DM 10 km landsväg.

I fint och soligt höstväder och bra löpförhållanden avgjordes den sen i våras uppskjutna Slottsmilen vid Rånäs slott med Rånäs 4H som arrangör. Tävlingen utgjorde samtidigt Upplands DM på 10 km landsväg.
Löparklubben Roslagen hade stora framgångar genom våra juniorer, 20-åriga Alexander Åsberg och den stora överraskningen 22-åriga Rasmus Möller Jess. Tillsammans med Joakim Thelin, Upsala IF, drog de upp farten från början. Joakim fick släppa först medan Rasmus började tappa något först på sista kilometern. Alexander vann på tiden 32.56, endast 4 sekunder från Emil Olssons klubbrekord, och Rasmus var sju sekunder efter med tiden 33.03. Dubbla DM-medaljer blev det för båda då Alexander vann guld i både seniorklassen och M22 medan Rasmus tog silver i samma klasser.

LK Roslagens Tomas Jennerstål fick springa sitt eget lopp då han kom in som totalfyra och vann DM-guldet i M45 med nästan en och en halv minut på tiden 36.35. Joakim Pihlstrand-Trulp (M 40) och Mikael Tennare (M55) tog också DM-guld till Löparklubben Roslagen.

/Hans Davidsson

Prispallen. Foto: Deca Text & Bild
Prispallen. Foto: Deca Text & Bild

Carolina Wikström, Löparklubben Roslagen, sprang hem silvermedaljen i rekordfart vid SM 10 km landsväg.

Inför SM 10 km landsväg på Anderstorps Racingbana utanför Gislaved hade Carolina som mål att främst genomföra loppet på ett bra sätt och att få en genomkörare inför nästa helgs VM i halvmaraton, men oj - på vilket sätt hon genomförde loppet!

Carolina före Hanna. Foto: Deca Text & Bild Carolina före Hanna. Foto: Deca Text & Bild

Carolina valde inledningsvis att inte haka på Meraf Bahta som öppnade hårt, utan låg en bit bakom tillsammans med Huddinges Hanna Lindholm. Vid 6 km ökade Carolina till racingfart på Andertorps banor för att till slut springa in på nytt upplandsrekord med tiden 32.38. Hennes sista 4 km är hela 29 sekunder snabbare än Hanna Lindholm som kom trea i loppet. Carolina tar också in på Meraf Bahta som dock kunde hålla undan och vinna på 32.02 .

- Jag är mycket nöjd med känslan och tiden. Speciellt då jag haft en infektion i veckan, vilket bådar gott inför nästa helg, säger Carolina.

Vi önskar henne lycka till inför VM i halvmaraton i Polen nästa helg. Övriga lagkamrater är: Charlotta Fougberg , Hanna Lindholm och Sara Lahti.

/Hans Davidsson

Nu finns resultaten från söndagens terräng-DM i Rimbo publicerade. Du hittar dem på tävlingens egna undersida här på hemsidan eller genom att klicka på länken i texten här ovan.

Fritjof på väg mot klubbrekordet
Fritjof på väg mot klubbrekordet

Efter coronastoppet blir det stor aktivitet med DM-tävlingar under september-oktober.

Från slutet av september och hela oktober kommer många lopp att genomföras och först ut var DM i halvmaraton den 26 september och där deltog tre aktiva från LK Roslagen. Främst kom Fritjof Fagerlund som vann M45 på tiden 1.12.57 och DM-tvåa blev Per Jemth med personbästa 1.17.43. DM-mästare blev också Jörgen Lindh i M50 med tiden 1.26.11.

I går den 1 oktober arrangerade IF Mantra Sport Upplands DM på 10 000 meter på bana. Fritjof Fagerlund var bäst även denna gång då han åter igen vann M45 på nytt klubbrekord med tiden 33.29.9m. Tomas Jennerstål i samma klass satte säsongbästa med tiden 35.39.7m och vår tredje löpare Staffan Sundberg var bara två sekunder ifrån att vinna M50, när han persade med 38.53.1.

På söndag den 4 oktober arrangerar Löparklubben Roslagen Upplands DM i terränglöpning vid motions-och elljusspåret i Rimbo. För andra året i rad har vi inom Löparklubben Roslagen fått förtroende att arrangera Upplands DM i Terräng i Rimbo i samarbete med Rimbo SOK.
Första start är kl. 11.00 och sedan startar varje halvtimme de olika klasserna med sista start kl.13.00, tävlingen går på Rimbo SOK:s motionsspår på en 2 km slinga som springs ett varv för de yngsta och övriga har två varv eller 4 km. Tävlingen har samlat ca 80 löpare där arrangörsföreningen Löparklubben Roslagen har flest anmälda före uppsalaklubbarna Upsala IF och Uppsala LK.

VÄLKOMNA till UPPLANDS DM-terräng i Rimbo söndagen den 4 oktober !

/Hans Davidsson

Öppna mästerskap på bana 2024

Öppna Roslagsmästerskapen på bana arrangeras i år under ett antal onsdagskvällar under juli, augusti och september med distanser från 200 meter upp till 10 000 meter. Alla är välkomna.

VÄLKOMMEN till våra LÖPARKVÄLLAR på BANA i ROSLAGEN !

Löparklubben Roslagen bjuder in till vår löparserie ”LÖPARKVÄLLAR på BANA i Roslagen” som kommer att gå på onsdagkvällar med start onsdagen den 19 juni 2024 kl. 18.30 på 800 meter med invigning av Arkadien i Rimbos blå löparbanor, samt ytterligare tre tillfällen på IP:s löparbanor uppe på Sportcentrum, Norrtälje.

Bästa löpare från Roslagsklubbarna tilldelas RM-tecknet som Roslagsmästare.

ANMÄL DIG NU…

Det är nu hög tid att göra Din anmälan till den första tävlingen.

Läs mer här

Slottsrundan - RESULTAT 2023

Alla resultat hittar ni på www.easyrecord.se

Spring med oss

Alla med intresse för motions- eller elitlöpning är välkomna att träna med oss. Även du som inte är medlem är välkommen att prova på.

Bli medlem

Välkommen till Löparklubben Roslagen! Vår inriktning är löpning för alla åldrar, från motionslöpning till elitlöpning med ledorden: ”Med bredden mot toppen”. 

Alla är välkomna som aktiva, tränare, ledare eller administratörer och inte minst som funktionärer vid klubbens tävlingsarrangemang.

Intervju med nye ordföranden

”Lagandan är en viktig styrka i varje friidrottsförening.”

Han tror på bredden mot toppen och tycker att de perfekta förutsättningarna finns i LK Roslagen. Möt klubbens nye ordförande Olle Jansson.

Löparklubben Roslagens sponsorteam

Huvudsponsorer

Guldsponsorer

Övriga sponsorer

Bergströms & Hasselfeldts Ur och Guld
B & B - Billigt och Bra
City Catering
Anjous Vedhantering
Flower Stop Täby
Jonas Lundqvist Byggtjänst AB
LIMExpo
Fotstugan , Rimbo
Hagsta Gård
J L Bygg

Lättviktsmotor AB
RATIUS
Roslagens Bokhandel vid Lilla Torget i Norrtälje
Roslagsbuss AB
Studiefrämjandet
Eckerö Linjen
Fiber Plus, Rånäs
RB Fastigheter AB
Johan Blom , Knutby
Rånäs Byggnadsfirma